•Palmenmarkt neemt vernieuwd stadscentrum in•Expo Palmenmarkt met eeuwenoude oorkonde•Maak van je straat een speelstraat•Buitenspeeldag lokt kinderen naar speelplein•Vraag tijdig een kids-ID aan•Bosbeheerwerken in Bel •...

Palmenmarkt neemt vernieuwd stadscentrum in
Van vrijdag 30 maart tot dinsdag 3 april staat Geel weer in het teken van Palmenmarkt. Verwacht je aan veel volk, bekende deuntjes en een feestelijke sfeer. Voor de echte fans begint Palmenmarkt al op dinsdag 27 maart, met de intrede van de kermiswagens. Die staat in tegenstelling tot het verleden al gepland om 9u. Dit omdat de wagens nieuwe plaatsen toegewezen krijgen, als gevolg van de heraanleg van de markt. Tijdens het oprijden op de markt zorgt een afvaardiging van de Centrumharmonie voor een luchtige noot. De kermiswagens die op de Werft komen, doen hun intrede zodra de marktkramers van de dinsdagmarkt van het toneel verdwenen zijn.
 
Palmenmarkt opent officieel op vrijdag. Tijdens een ceremonie animeert ‘De Charel’ en ballonplooier ‘Huzzie’ de kinderen vanaf 17u achter het stadhuis. Voor de ouders is er gratis Zeunt. Na de ballonwedstrijd verklaart de burgemeester Palmenmarkt om 18u voor geopend. De kinderen kunnen dan onder begeleiding van de Bellemannen genieten van korting op de attracties. De avond wordt afgesloten met vuurwerk om 22u. Zaterdag start met een jaarmarkt van 8u tot 12.30u. Die staat opgesteld in de Kollegestraat en Diestsebaan. Dinsdag is traditioneel familiedag, met korting op de attracties. Het stadsbestuur reserveerde 6000 euro voor de aankoop van toegangstickets zodat ook kansarme mensen de kans krijgen deel te nemen aan dit stadsfeest.De dinsdagmarkt van 3 april verhuist naar de Kollegestraat en Diesteweg.
 
 
Expo Palmenmarkt met eeuwenoude oorkonde
Van 26 maart tot en met 7 april kan je in de bib genieten van een fototentoonstelling over Palmenmarkt. Je vindt er de foto's van de fotowedstrijd van vorig jaar, aangevuld met foto's uit het archief. Ook de originele oorkonde van 16 juni 1559 krijgt een plaats in de tentoonstelling. Het is een tekst van Filips II voor de hernieuwing van de vrijheid tot het houden van jaarmarkten. De oorkonde wordt, omwille van het 'breekbare' karakter, enkel tentoongesteld op de openingsavond. Die vindt plaats  op maandag 26 maart vanaf 19u.
 
 
Maak van je straat een speelstraat
Nog tot 1 april kunnen Gelenaars bij de jeugddienst een aanvraag indienen om van hun straat een speelstraat te maken. Een speelstraat is een openbare weg waar op bepaalde dagen en uren hekken geplaatst worden zodat de volledige straat voorbehouden wordt om te spelen en samen te komen met buren. Een speelstraat kan worden ingericht in juli of augustus, ofwel voor een aaneensluitende periode van maximum 14 dagen, ofwel voor 1 of 2 vaste dagen per week en dit tussen 12u en 22u, met een maximum van 8 uren. Minimaal twee peters en/of meters staan in voor de organisatie van de speelstraat. Uiteraard komt niet elke straat in aanmerking, Zo moet in de betreffende straat een snelheidsbeperking van 50 km/u en een overheersend woonkarakter gelden. Alle voorwaarden voor het inrichten van een speelstraat vind je terug in de brochure ‘Maak van je straat een speelstraat’. Die kan je samen met het aanvraagformulier verkrijgen via de jeugddienst.
 
 
Buitenspeeldag lokt kinderen naar speelplein
Op woensdag 28 maart roept jeugddienst De Bogaard alle kinderen op om buiten te spelen. Dit naar aanleiding van de Vlaamse Buitenspeeldag, waar Geel sinds enkele jaren aan deelneemt. Trek je speelkleren aan en kom van 13u tot 17u meespelen op het speelplein van het jeugdcentrum. Dat wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot ‘Buitenspeelland’. Wie alle vijftien speelzones aandoet, maakt kans om een mooie prijs te winnen. Meespelen is gratis. Alleen voor een drankje neem je best wat geld mee. Vooraf inschrijven is niet nodig. Ouders en grootouders zijn van harte welkom. De Buitenspeeldag is geen kinderopvang, ouders zijn dus zelf verantwoordelijk voor het toezicht.
 
 
Vraag tijdig een kids-ID aan
Met de paasvakantie komt er weer een verlofperiode aan. Een periode waarin ouders vaak naar het buitenland trekken met hun kinderen. In zo'n gevallen is een kids-ID nodig. Die moet je tijdig aanvragen. Reis je binnen Europa, dan heb je voor je kinderen een Kids-ID nodig. Deze kost 3 euro, is drie jaar geldig en heeft een gemiddelde levertermijn van vijftien dagen. Als de ouders te lang wachten met de aanvraag van een Kids-ID moeten ze de spoedprocedure aanvragen. Daar hangt een duur prijskaartje aan vast. Je betaalt dan 106 tot 170 euro.
 
 
Bosbeheerwerken in Bel
Wie onlangs de Belse Bossen bezocht, merkte misschien dat heel wat bomen gemarkeerd zijn met verf. Dit gebeurde in het kader van dunningskappen. Bomen met een blauwe stip zijn de zogenoemde toekomstbomen. Deze blijven behouden en moeten de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen. De bomen die uit het bos gekapt worden, kregen een oranje streep. In enkele percelen werd een zwaardere kapping aangeduid. Daar krijgt inheems loofhout dat zich spontaan verjongt de kans om uit te groeien tot een nieuwe jonge bosopstand. Tevens zijn er pijlen te zien die de routes afbakenen die de bosbouwmachines moeten volgen om zo impact op de bodem zoveel mogelijk te beperken.
 
De aangeduide houtverkoop gebeurt in coördinatie van Bosgroep Zuiderkempen en vloeit voort uit een denkoefening met eigenaars, omwonenden en belanghebbenden over de toekomstige ontwikkeling van landschap en bos. Uit de visie blijkt dat de den, als kenmerkende boom in het Belse landschap, behouden moet blijven maar meer variatie in leeftijdsontwikkeling en loof- en naaldhout aangewezen is.
 
De bosexploitatie start in april en loopt door tot december. In april, mei en juni wordt niet gekapt in de ecologisch meest waardevolle delen omwille van het vogelbroedseizoen. Daar starten de werken in september. In juli en augustus wordt niet gewerkt, omwille van het recreatieve karakter van het gebied.
 
 
Voorjaarsopendeur centrumhandelaars
Met de hogere temperaturen en eerste hartverwarmende zonnestralen groeit de zin in de lente- en zomermaanden. Ben je nog op zoek naar een aangepaste tenue om een terrasje te gaan doen, dan vind je misschien wel je ding tijdens de voorjaarsopendeur van de centrumhandelaars. Die staat gepland op zondag 25 maart vanaf 13u.
 
 
Stadsbestuur zoekt jobstudenten
Het stadsbestuur is op zoek naar jobstudenten voor de maanden juli en augustus. Het betreft per maand vijf jobstudenten voor de stedelijke jeugddienst, tien jobstudenten voor de stedelijke werkplaats, twee jobstudenten voor de dienst burgerzaken en een jobstudent voor de dienst wijkwerking in de maand augustus. De selectie gebeurt op basis van een sollicitatiegesprek in de tweede week van de paasvakantie. De uiterste datum van indienen van de kandidaturen is vastgesteld op 29 maart. Kandidaturen moeten tegen ontvangstbewijs afgegeven worden aan de onthaalbalie van het stadhuis of per post toekomen op de personeelsdienst, stadhuis, Werft 20. De aanwervingvoorwaarden vind je terug op www.geel.be. Daar kan je ook het sollicitatieformulier downloaden.